Hi, ik ben Elise. Het gezicht achter Studio Glashelder. Sinds 2010 ben ik verslaafd aan glas vanwege haar verrassende (soms menselijke) eigenschappen, zoals kleurrijk, hard, onvoorspelbaar, doorzichtig en kwetsbaar.
Na een workshop glas-in-lood, volgden meer cursussen en workshops in verschillende toepassingsmogelijkheden. In 2017 ben ik begonnen met de glasacademie Colorito van Irene van der Does de Bye in Den Haag en leer ik onder andere de techniek van het glasfusen. Dit is het versmelten van stukjes gesneden glas in een speciale glasoven tot gemiddeld 800 graden Celsius en het daarna weer beheerst laten afkoelen. Dit proces duurt gemiddeld 16-24 uur. Daarna kan het platte stuk glas in een speciale mal tijdens een nieuw stookproces gebogen worden tot een bepaalde vorm. Inspiratie haal ik onder andere uit kunststromingen (art nouveau), jaren ’50/60/70 kledingpatronen, architectuur, maar ook pinterest en instagram. Ik maak voornamelijk wat ik intuïtief mooi vind zonder diepere betekenis of maatschappelijke boodschap. Van bolletjes, streepjes, stipjes en kleur word ik vrolijk.
Studio Glashelder is in 2018 begonnen puur voor de ontspanning. Ik voel een drang om voorwerpen te maken met een opgewekt karakter. Hier in mijn eigen studio en wel nu. Aangemoedigd door de wijze woorden van Pippi Langkous (ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan) leek een webshop voor deze digibeet ook ineens haalbaar. Voor de glasobjecten gebruik ik Bullseye glas, geproduceerd in Amerika en bekend om zijn kwaliteit en kleuren. Over de werkomstandigheden van het personeel in de fabriek kan ik slechts aannemen dat deze goed zijn. Wel kan ik verzekeren dat ik de glasobjecten van Studio Glashelder zelf maak en er gezien mijn leeftijd in de studio geen kinderarbeid verricht wordt. Glas is een duurzaam product, maar bepaalde bestanddelen en de verwerking ervan is soms minder milieuvriendelijk. De studio heeft een groene energieleverancier, maar (nog) geen zonnepanelen. En tja, dan ontkom ook ik niet aan een pakkende omschrijving voor mijn glasobjecten. Is het al opgevallen? Verfrissend is het nieuwe woord voor origineel.
Glashelder toch?