Nova Bioscoop Bodegraven. Geopend.

De eerste bioscoop van Bodegraven opende op 24 oktober 1947 haar deuren. De zaal bevond zich achter Hotel-Café van Rossum. De ingang van de bioscoop was in de Prins Hendrikstraat, links op de foto, nu is dit de ingang van modezaak “Punt Comma”. Voor de fotokast, waar je kon zien welke film er draaide, staan Bannes van Ast en Dik Verweij. Voor de vuilniswagen staat Gijs Schellingerhout.

De eigenaar van de bioscoop was Ben Heemskerk. Men noemde hem ook wel BAG, de drie letters van zijn voornamen Bernardus Adrianus Gerardus. Operateurs: Louis Bianchi, Joop Lammens, Ben en Peter Kraan. Achter de kassa: zijn broer Bertus, Koos Blom, Nol Humme (1954) en Willem van Doorn (1967) In het café: Koos Overkamp en Monique.

De films werden geprojecteerd met deze twee meter hoge projector. Als 12-jarige jongen mocht ik boven in de filmcabine bij de Nova bioscoop komen helpen. Ik ben daar door Ben en Peter Kraan opgeleid tot een volwaardig operateur. Het met de hand terugspoelen van de filmrollen, het zogenaamde inleggen van de film in de projector en vervangen van de koolspitsen. Het licht van de projector bestond toen uit twee staven kool van ongeveer 6mm dik met een koperen mantel erom. Net als bij electrisch lassen ontstaat er dan een fel blauw-wit licht. Er stond ook een echte buizenversterker in de filmcabine. De filmoperateur was verantwoordelijk voor alle techniek in de bioscoop en assisteerde meestal ook nog bij het afscheuren van de kaartjes.

Op 7 maart 1905 koopt Antonie Verbeek een perceel bouwgrond aan de Prins Hendrikstraat van architect Johan Herman Eshuijs uit Scheveningen voor 980 gulden. Antonie laat hier ‘n mooi hoekpand bouwen en start met het verkopen en repareren van RIJWIELEN. Later vertrekt hij naar Apeldoorn waar hij samen met een compagnon de Sparta fabriek opricht. Mijn vader, heette overigens ook Jan Stolwijk, trouwde met Nel Rodenburg en kocht in 1947 dit pand waar ik samen met vijf broers en drie zussen boven de Rijwielhandel ben opgegroeid. In 1968 kwam ik bij mijn vader in de zaak en heb het bedrijf voortgezet tot 2003.

Janwillem van Utrecht hier links op de foto nam de zaak in september 2003 over. Hij heeft hier, tot zijn verhuizing in 2011 naar de Kerkstraat, eveneens Rijwielen verkocht en gerepareerd.
Toen de winkel daarna leeg stond kreeg ik samen met mijn vrouw Henriëtte het idee om mijn oude hobby weer op te pakken. De voormalige fietsenwinkel hebben we toen omgetoverd in een gezellige kleine bioscoop.

Sinds september 2013 is de Nova bioscoop weer terug in Bodegraven. Verhuist van Prins Hendrikstraat 1 naar nummer 31. Er staan 30 stoelen en een door Jan gerestaureerde filmprojector uit 1922. Zo een die je vroeger achter in de bioscoop boven je hoofd hoorde ratelen. Elke voorstelling begint, op de oude projector, met een origineel 35 millimeter bioscoopjournaal uit de vorige eeuw.

Contact

Nova Bioscoop ( Dhr. Jan Stolwijk)
Prins Hendrikstraat 31
2411 CS
Bodegraven

0172-650010
novabioscoop@kpnmail.nl
http://home.kpn.nl/2411cn7/index.html

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk