Hoofdkwartier 1672 Hart van de Oude Hollandse waterlinie

Tijdens het Rampjaar 1672 werd onze republiek door vier landen aangevallen. De Oude Hollandse waterlinie was toen onze redding.
Het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje lag dat jaar tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot Zwammerdam.

Fort Wierickerschans volgde de drie schansen uit 1672 op. Dit icoon van de Oude Hollandse waterlinie is zeker het bezoeken waard.

Maar er is meer dat herinnert aan het hoofdkwartier.De Prinsendijk achter het fort is de langste onverharde weg uit onze omgeving. De Weijpoortse molen hielp mee om de waterlinie weer droog te malen en is bijna iedere zaterdag te bezoeken.

De tolbrug van Nieuwerbrug en de sluis in Bodegraven speelden ook een belangrijke rol tijdens het rampjaar.

Maar onze polders waren het belangrijkste onderdeel van de waterlinie en liggen er nu voor een groot deel nog het zelfde bij als in 1672.
In onze gemeente lag het hart van de waterlinie, waarover de mooiste verhalen te vertellen zijn. Wij willen die verhalen boven water halen en beleefbaar maken in onze dorpen.

Fiets of vaar daarvoor langs de Rampjaarroute, of volg de audiotour. Bekijk via de Time Switch app, hoe de Nieuwerbrugse schansen er uit zagen. En bezoek de activiteiten die we in de aanloop naar het jubileumjaar 2022 zullen organiseren.

Welkom in het hoofdkwartier van de Oude Hollandse waterlinie.

Contact

Hoofdkwartier 1672: Michiel van de Burgt
Graaf Lodewijkstraat 37
2415 AP
Nieuwerbrug

06-29286499
michiel@hoofdkwartier1672.nl
http://www.hoofdkwartier1672.nl

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk