Het Groene Harthuys

Kunst, cultuur en historie in hét centrum van het Groene Hart

De KunstKring, de Culturele Commissie en de Historische Kring Bodegraven zetten Bodegraven-Reeuwijk op de kaart als kunstenaarsdorp in het centrum van het Groene Hart. Vanuit het Groene HartHuys in de Bouwsteeg 6 te Bodegraven verbinden zij de dorpen en omliggende kernen.

DCIM100MEDIADJI_0151.JPG

Daarnaast gaat onze aandacht uit naar het bundelen van onze krachten om breder samen te werken binnen het Groene Hart. Met het doel om vanuit onze verschillende achtergronden het Groene Hart, de rijkdom en schoonheid alsmede de kunst, cultuur en historie van het gebied, te benadrukken.

Over ons

Het Groene HartHuys is een levendige, artistieke plek in het centrum van Bodegraven met inspirerende activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en historie die de verbinding legt tussen de kernen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk met o.a.:

Wisselende exposities van lokale kunstenaars
Creatieve workshops op het gebied van schilderen, boetseren, fotografie, muziek, poëzie, etc.
Culturele activiteiten en stimulering van historisch besef onder alle inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor kunstenaars (Artpubs)
Mini-concerten en festivals
Vertrekpunt van kunst- en wandel- en fietsroutes
Gezamenlijke educatieve activiteiten

Waarom werken deze drie samen?

De KunstKring, de Culturele Commissie en de Historische Kring vertegenwoordigen een cultureel-historisch deelgebied en omvatten samen het gehele spectrum van kunst, cultuur en plaatselijke historie. De bundeling van activiteiten maakt dat de drie organisaties meer kunnen betekenen op het gebied van kunst, cultuur en historie. Hiermee grijpen we de kans om Bodegraven-Reeuwijk als kunstenaarsdorp op de kaart te zetten.

Vanuit onze achtergronden en werkzaamheden geloven wij in de meerwaarde van verbinding van kunst, cultuur en historie vanuit drie organisaties op 1 plek.

Deze plek noemen we het Groene HartHuys en ligt centraal in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hier wordt op allerlei manieren de diversiteit van onze achtergronden zichtbaar, laten we onze samenwerking bloeien door een divers palet van activiteiten en verbinden we de kernen van Bodegraven-Reeuwijk.

Zowel inwoners van de eigen gemeente als van andere gemeenten in het Groene Hart weten ons in de toekomst te vinden als het gaat om lokale en regionale kunst, cultuur en historie.

Vanuit kunst, cultuur en historie kunnen wij niet alleen een meerwaarde geven aan onze eigen gemeente, ook aan het gehele Groene Hart. Ontwikkeling van verdere plannen betekent dat we zelfs moeten verbreden. Wij staan daar positief in. Verbinding vanuit kunst, cultuur en historie kan het bijzondere gebied, waar wij deel van zijn, een nieuw elan brengen. Wij denken dat we daarmee een breder publiek, ook uit te stad, kunnen gaan trekken.

Kunst

Bij de stichting “KunstKring Bodegraven-Reeuwijk” (KKBR) staat de bevordering van de creatieve en culturele ontplooiing centraal. Daarnaast wil de kunstkring een platform bieden waar lokale kunstenaars en inwoners van de gemeente elkaar ontmoeten.

Om dit te bewerkstelligen worden activiteiten georganiseerd voor de inwoners en alle kunstenaars uit Bodegraven-Reeuwijk. In het derde weekend van mei is er in de oneven jaren een Kunstroute langs de kunstenaars uit Bodegraven-Reeuwijk. In de even jaren wordt er in het Evertshuis een Kunstmarkt georganiseerd waar de lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen en te koop aanbieden.

Cultuur

De Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk is het middelpunt voor kunst en cultuur in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst, cultuur en cultureel erfgoed.

Historie

De Stichting Historische Kring Bodegraven heeft ten doel: het onderzoeken, uitdragen en behouden van de historie van Bodegraven, Nieuwerbrug en De Meije.
De Historische Kring ontwikkelt hier van uit onder meer de volgende activiteiten:

Het initiëren en subsidiëren van onderzoek.
Het bevorderen van het bewaren en archiveren van geschriften en andere media betreffende de historie van Bodegraven, Nieuwerbrug en De Meije.
Het organiseren van bijeenkomsten.
Het optreden naar overheden, instellingen en bedrijven, daar waar nodig om teniet gaan te voorkomen van voorwerpen en media betreffende de historie van de gemeente Bodegraven, de dorpskernen Nieuwerbrug en De Meije.
https://historischekringbodegraven.nl/

Contact

Het GroeneHarthuys
Bouwsteeg 6
2411 AB
Bodegraven

06-55321153
info@hetgroeneharthuys.nl
http://hetgroeneharthuys.nl

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk