Stichting Sociaal Cultureel Werk Bodegraven ” De Zon “

De Zon is een jongerencentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor de leeftijd van 4 t/m 30+

Over De Zon

De Zon is een jongerencentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor de leeftijd van 4 t/m 30+
Alle activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers. Meer informatie over vrijwilligers of vrijwilliger worden vindt je op de Vrijwilligerspagina.

De Stichting

Jongerencentrum De Zon is onderdeel van de jeugdwelzijnswerk organisatie Stichting Sociaal Cultureel werk Bodegraven (kortweg SSCB). De SSCB organiseert het jongerenwerk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Samen met SAM en de gemeente geven wij invulling en uitvoering aan (delen van) het jeugdbeleid. Dit doen wij door middel van onze werkzaamheden in het jongerencentrum en ambulant jongerenwerk in alle kernen van de gemeente.

De Stichting in het kort

Onze missie

Jeugd en jongeren in de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk worden betrokken bij de maatschappij zodat zij de gelegenheid krijgen zich positief te ontwikkelen.

De Stichting Sociaal Cultureel werk Bodegraven zet zich al vanaf 1975 in voor de jeugd in Bodegraven. Door de jaren heen in de breedste zin van het woord en sinds 1991 vanuit het jongerencentrum “De Zon” aan de Eiber in Bodegraven. Onder de werkzaamheden van de stichting vallen o.a. jongerenwerk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk waarin diverse kinder-, tiener-en jongerenwerk activiteiten georganiseerd worden, de Vakantiespelen, sport en bewegen activiteiten buiten het jongerencentrum, samenwerkingsverbanden met het (basis)onderwijs, sportverenigingen, collega-welzijnsorganisaties, lokale stichtingen en verenigingen. Naast accommodatie gebonden jongerenwerk, is de SSCB sinds 2016 ook actief in het ambulant jongerenwerk in alle kernen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Onze visie

Wij voeren jongerenwerk uit door zelf te organiseren en aan te bieden, maar vooral door jongeren te faciliteren, motiveren en ondersteunen.
Wij zetten hoog in op talentontwikkeling. Talenten “leiden” nieuwe talenten op, de groepsdynamiek inspireert en motiveert.
Wij garanderen een veilige omgeving om te ontmoeten, leren, vragen, participeren en ontwikkelen.
Vrijwilligers van de SSCB zijn gelijktijdig vrijwilliger en doelgroep. Wij zijn de expert en toonaangevend in het jongerenwerk. SSCB is beleidsbepalend en vult jongerenwerk in voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De jongerenwerker is de professional in de uitvoering.

Onze doelen

Talentontwikkeling & activering
Ontmoeten & faciliteren
Trendwatching & signalering & preventie

Activiteiten:

Live muziek, DJ ( workshops), techniek/handvaardigheid, tienerinlopen, bevrijdingsfestival, vakantiespelen, bravo project, sport en bewegen.
Er worden verschillende soorten activiteiten georganiseerd, hieronder een kleine opsomming van mogelijke activiteiten:

– Disco- en dansavonden
– Tieneravonden
– Baravonden
– Filmavonden
– Theater en cabaret
– Bandavonden

Vakantiespelen

In één van de laatste weken van de grote vakantie organiseert een werkgroep een hele week vermaak voor meer dan 700 kinderen. In deze week kunnen kinderen van 4 tot 9 jaar in een grote tent met z’n allen knutselen, spelletjes spelen etc. De kinderen van 9 tot en met 12 jaar mogen een hut bouwen waarin zij van donderdag op vrijdag mogen slapen.
Vrijdagavond trekken alle kinderen verkleed in een optocht door het dorp, terug op het veld is er een groot kampvuur ter afsluiting van de week.
De Vakantiespelen Bodegraven is ook onderdeel van de SSCB, de vrijwilligers die leidinggeven aan de kinderen bestaan voor een groot deel uit de vrijwilligers van De Zon. Meer informatie op www.vakantiespelen.nl

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk