Nieuw kaasmuseum en grotere rol Kaaskoningin moeten meer toeristen naar Bodegraven-Reeuwijk trekken

Met een nieuw kaasmuseum, een Groene Hart-museum en een grotere rol voor de Kaaskoningin moet het aantal toeristische overnachtingen in Bodegraven-Reeuwijk de komende vijf jaar van 250.000 naar 400.000 groeien. Dit actieplan – waarbij de nadruk ligt op ambacht, cultuur, natuur en water – moet toeristen verleiden om naar de gemeente te komen en er langere tijd te blijven.

Zo’n 1,2 miljoen bezoekers hebben in 2017 in het Groene Hart overnacht. Een derde kwam uit het buitenland, vooral uit België en Duitsland. Toeristen kwamen vooral om te wandelen en te fietsen en voor watersport. Ook Museumpark Archeon, vogelpark Avifauna en de steden Oudewater, Woerden en Gouda zijn belangrijke toeristische trekpleisters. Bodegraven-Reeuwijk wil meer profiteren van de toeristenstroom en komt nu met een visie en een actieplan.

De plannen bestaan onder meer uit een nieuw kaasmuseum met een VVV-functie in Bodegraven, een Groene Hart-museum, een beurs over ambachten en een uitgebreidere rol voor de Kaaskoningin en het Fort Wierickerschans. Verder moeten de Reeuwijkse Plassen beter toegankelijk worden, moet het Rondje Rijn & IJssel worden gerealiseerd en moeten er verhalen en erfgoedlijnen worden ontwikkeld. Ook moeten fiets- en wandelpaden worden verbeterd en moet er toeristische bewegwijzering komen. Verderzet de gemeente in op meer promotie en zoekt zij de samenwerking met omliggende gemeenten, het bedrijfsleven, de agrarische sector en toeristische initiatieven.
Plannen Reeuwijkse Poort
Dit alles moet ertoe leiden dat het aantal overnachtingen van 250.000 in 2019 oploopt tot 400.000 in 2024, een groei van 60 procent. Overnachten kan onder meer in Landal De Reeuwijkse Plassen, het GR8 hotel, zo’n twintig B&B’ s, Airbnb-adressen en kleinschalige campings. Bovendien zijn er plannen om bij de Reeuwijkse Poort een hotel te vestigen.

Meer toeristen betekent een impuls voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) geeft een bezoeker uit Nederland gemiddeld ongeveer 10 euro per dag uit, een Europese bezoeker zo’n 30 euro per dag. Bovendien ontvangt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk 500.000 euro per jaar aan toeristenbelasting. De visie en een verzoek voor extra budget wordt op 18 september besproken in de commissie Samenleving van de gemeenteraad.
Nieuw kaasmuseum en grotere rol Kaaskoningin moeten meer toeristen naar Bodegraven-Reeuwijk trekken


Neem direct contact op.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw bericht

Vraag en aanbod

Contact

Wilt u meer informatie over het werk van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk of wilt u met ons in contact komen? Vul dan hier het contactformulier in.

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk