Mr. Gerard Spong – Duivelskunstenaar

Vrijdag 12 februari 2021

ONDER VOORBEHOUD i.v.m. CORONA / 1,5 meter MAATREGELEN.

De juridische strijd tussen strafadvocaat en officier van justitie is vaak fel, scherp en intens. Gewapend met woorden kruisen zij de degens over feiten en hun juridische betekenis.

Met hun botsende opvattingen dragen zij bij aan het rechterlijk oordeel over de verdachte én aan de invulling van begrippen als moord, doodslag en verkrachting.

Een duivelskunstenaar beheerst een vaardigheid of kunst met griezelige perfectie. Welhaast voor velen een soort magiër. De strafadvocaat die zijn vak perfect meester is, probeert eveneens op bijna magische wijze beelden en overtuigingen, vooral die van de rechter, te beïnvloeden en te kantelen. Met zorgvuldig gekozen argumenten en met gevoel voor drama bindt hij de strijd aan met het openbaar ministerie.

Na het succesvolle theatercollege ‘In Vertrouwen’, waarin Gerard Spong over zijn beroep sprak, gaat hij in zijn nieuwe voorstelling ‘Duivelskunstenaar’ daadwerkelijk pleiten in waargebeurde klemmende strafzaken, te weten een moordzaak en een verkrachtingszaak.

Het publiek in de zaal, jij dus, fungeert als rechter. Voordat je het vonnis velt, krijg je uitleg over de juridische voetangels en klemmen en over de belangrijkste bewijs- en schuldvragen in een moord- en verkrachtingszaak. Als rechter moet je daarnaast ook de straf bepalen. Bijzonder is dat Mr. Spong twee rollen speelt: die van officier van justitie én die van advocaat. Jij moet dus beslissen in welke hoedanigheid hij jou weet te overtuigen of aan het twijfelen brengt.

Aan het eind hoor je het echte vonnis. Kortom, een levendige theatervoorstelling over strafrecht waaraan je zelf actief deelneemt.

VRIJDAG 12 FEBRUARI 2021 Evertshuis Bodegraven
THEATERCOLLEGE
AANVANG 20:30 uur
ENTREE € 24,00 incl. drankje

Foto Emma Pille

Cultureel centrum Evertshuis

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk