Kunstexpositie Groene HartHuys 13 december tot 24 januari

Woensdag 13 december 2023

Barry Passchier – Textielkunst
Cobie Schoneveld – Beelden

Judith van Heel – Schilderijen
Harmen Kooistra – Schilderijen

De expositie is te zien van 13 december tot en met 24 januari 2024.
De opening is op zondag 17 december om 16.30 uur. U bent van harte welkom!

Het Groene HartHuys is geopend op:
dinsdag van 10.00 – 16.30 uur
woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur
zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
Op afspraak: tel. 06 – 53772519

 

Barrie Passchier

Ik ben Barry Passchier, textielkunstenaar. Ongeveer 8 jaar geleden ontdekte ik het maken van kunst met textiel. Geïnspireerd door het werk van andere kunstenaars, waaronder de Britse textielkunstenaar Janet Bolton, begon ik kleine stillevens en landschappen te maken, met vaak een abstracte compositie als achtergrond. Sinds die tijd wordt mijn werk langzaam groter en abstracter, maar nog steeds is het intuïtief kiezen van stof en het spelen met compositie, kleur, lijnen en vormen de basis waarmee ik een kunstwerk maak.

Ik heb van 1985 tot 1992 aan de TU Delft architectuur gestudeerd. Maar na een loopbaan van ca. 20 jaar in de architectuur en bouwkunde realiseerde ik me dat ik veel meer plezier had in het maken van kunst dan in mijn werk als architect en bouwkundige. Ik ben toen op zoek gegaan naar ander werk, iets wat ik beter kon combineren met het maken van kunst in mijn vrije tijd. Dat is gelukt, ik heb nu baan als roostermaker op een middelbare school en maak daarnaast kunstwerken in mijn eigen atelier in Nieuwerbrug. Mijn bouwkundige achtergrond is nog wel steeds zichtbaar in mijn werk.

 

Cobie Schoneveld

Mijn naam is Cobie Schoneveld, geboren in 1946 te Katwijk aan Zee en sinds 1972 woonachtig in Rotterdam- Ommoord.

Creatief bezig zijn, onder andere boetseren, was naast mijn werk in de sociale sector een van mijn hobby’s.

In 2001 kwam ik tijdens een vakantie in Italië  in aanraking met het beeldhouwen. Door deel te nemen aan een cursus in Pietrasanta kwam ik in de ban van de steen.

Mijn ontwikkeling is met name autodidactisch. In Nederland heb ik lessen gevolgd bij een ervaren kunstenaar. Na mijn pensionering in 2005 kreeg ik meer tijd om me verder te ontwikkelen in de technieken van het beeldhouwen en van mijn hobby mijn ‘werk’ te maken.

Vanaf 2006 ga ik jaarlijks 6 weken naar Italië om te werken in een studio in Pietrasanta. Daar heb ik 2 jaar les gehad van een Italiaanse kunstenaar en leren werken in marmer met de haakse slijper en luchthamer. Op technisch gebied leer ik ieder jaar weer veel van de artisans Umberto en Ugo Antognazzi.

Sinds 2010 ben ik in het bezit van een eigen atelier met een beeldentuin in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier heb ik meer mogelijkheden om machinaal en groter te werken en heb ik de ruimte om cursussen en workshops te geven.

Ik werk graag in harde steensoorten zoals marmer, travertin, onyx, serpentijn en Belgisch hardsteen. Sinds vorig jaar werk ik ook in hout.

Soms maak ik een model van klei en zoek daar een steen bij, een andere keer laat ik me leiden door de steen of ik laat me inspireren door gebeurtenissen in mijn omgeving.

Mijn beelden zijn soms figuratief maar ook abstracte en organische vormen spreken mij aan. Maken waar ik zin in heb, stoeien met de steen, verschillende technieken en stijlen uitproberen. Elk beeld is een uitdaging waarbij je nieuwe mogelijkheden maar ook beperkingen tegenkomt.

Cobie Schoneveld Beelden

Atelier en Beeldentuin

Westringdijk 8

2913 LK Nieuwerkerk a/d IJssel

0031 6 52616423

info@cobieschoneveld.nl

www.cobieschoneveld.nl

www.facebook.com/cobieschoneveld

 

Harmen Kooijstra

Ik ben kunstenaar sinds 1976 en maak pen- en potloodtekeningen, olieverfschilderijen en ik werk ook met acrylverf.

Tekenen doe ik graag buiten in de vrije natuur. Vooral het schetsen van alle facetten van het Hollandse polderlandschap is voor mij een heerlijke vrijheid.

Ook bloemen, dieren, sterrennevels, bosgezichten, portretten en vooral huizen zijn voor mij de moeite waard.

Rembrandt (etsen en schilderijen) is mijn grote voorbeeld.

Vanaf 1985 teken ik elk jaar de kalender van Bodegraven. In 2024 komt de laatste kalender voor 2025 uit.

Ik werk (heel) veel in opdracht en geef al sinds 1982 les aan ouderen in Rijngaarde (Krea Klub).

In 2016 is er een kunstboek met tal van kunstwerken van mij uitgekomen.

 

Judith van Heel-Pluijm

Ik ben geboren in Zeeuws Vlaanderen en woon sinds 2000 in het Groene Hart.

Ik ben afgestudeerd aan de Academie voor beeldende Kunsten in Antwerpen in 1986, in de richting Monumentale Kunsten.

Ik maak schilderijen in gemengde techniek, waarbij ik gebruik maak van o.a. acrylverf, aquarelverf, pastelkrijt en potlood. Belangrijk voor mij is de zoektocht naar een evenwichtig lijnenspel en compositie van organische en abstracte vormen en lijnen.

Voor deze expositie heb ik gekozen voor een verzameling schilderijen die ik in de loop der jaren heb gemaakt van vogels die onze tuin regelmatig komen bezoeken. Elke vogel heeft zijn eigen schoonheid, zelfs als hij op het eerste gezicht een beetje saai lijkt. Zo is een Kauw voor mij net zo interessant als een Vlaamse Gaai of een mus…

Door de vogels in een abstracte “omgeving” te plaatsen krijgt het dier een “podium”.

Het Groene Harthuys

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk