De Schatkamer van Andrelon

Woensdag 02 december 2020

De Schatkamer van Andrelon

In 1932 kocht André de Jong het pand Van Tolstraat 27. Hij begon daar een dames- en herenkapsalon. De zaken gingen zo goed dat hij in 1936 het pand liet afbreken er een nieuwe salon inclusief badhuis liet bouwen. Hier konden de Bodegravers, die geen douche laat staan een bad hadden, zich ‘baden ‘ Op zijn zolder experimenteerde hij met het maken van cosmetica. Hij testte dat in zijn eigen salon en verkocht het aan collega’s. Dat ging zo goed dat hij in 1940 samen met zijn oudste zoon André “Parfumerie Andrélon” oprichtte.

In 1946 huurde hij ‘De Phoenix en Vlijt’ van de heer Honig (soep)voor f 4.000,00 per jaar. In 1947 kocht hij de panden aan de Noordstraat. (Contracten in “de schatkamer van Andrélon” aanwezig). In 1965 verhuisde Andrélon naar de nieuwbouw aan de Bodelolaan.

Chem-y bleef in de Noordstraat. Na de verkoop van Chem-y aan DSM kwam de shampoo eerst uit Emmerich en later ging Andrélon weer in de Noordstraat fabriceren. In de jaren ‘70/80 was Andrélon een van de grootste werkgevers van Bodegraven. In 1992 verkocht de 3e generatie De Jong het bedrijf aan Unilever en ging het bedrijf exporteren. In 2001 werd het bedrijf verkocht aan co-packer Budelpack. Nadat de productie van de Andrélon shampoo in 2004 naar Polen werd verplaatst werd de fabriek aan de Bodelolaan gesloten en gesloopt. De Phoenix werd verbouwd tot appartementencomplex.

Enkele oud medewerkers hebben zich ten doel gesteld Bodegraafs industrieel erfgoed te behouden en te exposeren. Zij zoeken daarvoor een locatie in Bodegraven. Momenteel worden voor exposities lege winkeletalages gebruikt.Hun collectie bestaat uit reclamematerialen, foto’s en verpakkingen die vanaf 1940 t/m 2004 in Bodegraven zijn geproduceerd. Alle papieren worden langzaam naar het RHC in Woerden overgeheveld. De opslag is aan de Dronensingel 1 (voormalige koekjesfabriek van Van Welzen.

De beheerders van “de schatkamer van Andrélon” zijn daar doorgaans aanwezig op woensdagmorgen van 09:30 uur t/m 11:30 uur. Wilt U hen een bezoek brengen en er zeker van zijn dat U niet voor een dichte deur staat kunt een afspraak voor bezichtiging maken.

Contact: archiefandrelon@outlook.com, jtm@ziggo.nl of gijmaro@casema.nl.

Zij nemen dan contact met U op voor bezichtiging en uitleg over Andrélon/Chem-y op een door U gewenst tijdstip.

Gijs Roos en Jan Masmeijer

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Op 1 augustus 2014 is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk officieel geïnstalleerd. De commissie bestaat uit een team van vrijwilligers. Het doel is zoveel mogelijk de onderlinge verbindingen tussen culturele organisaties van Bodegraven-Reeuwijk, daar waar het kunst & cultuur betreft, te bevorderen. De commissie is een klankbord voor de gemeente en een aanspreekpunt/ vraagbaak voor organisaties, verenigingen, bands en inwoners waar het gaat om cultuuraangelegenheden. De commissie zal verschillende initiatieven ondersteunen en ontplooien die bijdragen aan de kunst en cultuur.

© 2019 Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk